BECE Literature Questions And Answers 2023 ( Junior Waec Literature Past Questions )

Do you intend to study some BECE past questions relating to the literature subject and you probably have no idea where to locate them? Without hesitation, you need to be aware that a compiled list of BECE literature questions and answers will be revealed in the article below. 

Definitely, you can not simply underestimate the potential of practicing past questions as most of them pave the way for an improved understanding regarding how some of your BECE literature questions will probably be set. 

The following literature examination samples will help you meet the examination standards while preparing for your upcoming literature tests. You are required to stay tuned as you keep scrolling through the content in order to get the information you need.

How Do You Answer The Literature Questions?

 

Basically, different examinations require various techniques in order to be able to provide a correct answer to every specific question you are required to answer. The manner at which mathematical questions are likely answered simply varies from the way you answer an English question.

Note that this is also related in terms of bece literature questions. Before you could possibly find a solution to any literature question, you ought to be very familiar with literary terms and many other basic terms.

If you are finding it difficult to break down what literary terms actually mean, it can basically be referred to as words or expressions that are literally associated with the literature, studying and lastly writing.

What Are The BECE Literature Questions And Answers?

 

Before proceeding to the questions and the answers, note that BECE literature questions are normally categorized into several sections including comprehension passages, poems and other structures.

In the following questions below, choose the correct option that best answers the specific questions respectively.

Question 1:

The words, phrases and sentences used in any story to pass across a writer’s message is known as…..

  1. Mood 
  2. Point of view 
  3. Diction
  4. Theme

Answer: Diction

The actual answer to this question is diction, diction simply means choice of words used by a writer in a literary work. The other options are irrelevant. Mood refers to the writer’s state of mind or feeling at the time of composing a work of art.

Point of view has to do with the angle from which a writer narrates an event from his/her personal point of view.

Question 2:

The character that works against the hero or heroine in any story is called….

  1. Protagonist
  2. Minor character
  3. Antagonist
  4. Flat character

Answer: Antagonist

Antagonist is referred to as a person who is against another person, perhaps you antagonize someone you are actually attacking the person in the sense of positioning yourself as an enemy

A protagonist is simply the opposite in most cases and not a valid answer just like the other options.

Question 3:

The practice where actors of a play are selected to play specific rules is called…..

  1. Production 
  2. Audition
  3. Projection
  4. Submission

Answer: Audition

Question 4:

The first eight lines of a sonnet are called a…

  1. Sestet 
  2. Couplet
  3. Quatrain
  4. Octave

Answer: Quatrain

Question 5:

A poem we test a story is referred to as…..poem?

  1. Lyrical
  2. Elegy
  3. Narrative
  4. Pastoral

Answer: Narrative

Question 6:

A poem that deals with shepherd or rural life is called……

AAA. Dirge

BBB. Pastoral poem

CCC. Ballad

DDD. Couplet

Answer: Pastoral poem

Question 7:

“Even ten thousand boceans cannot wash away my guilt”, the figure of speech used here is…..

  1. hyperbole 
  2. Personification
  3. Assonance
  4. Metaphor

Answer: Hyperbole

Question 8:

Acting without speech in drama is known as ……

  1. Miming
  2. Verse
  3. Conversation
  4. Soliloquy

Answer: Miming

Question 9:

Don’t we all know that God exists? This is an example of….. question?

  1. Direct
  2. Indirect 
  3. Rhetorical
  4. Yes or No

Answer: Rhetorical question

Question 10:

The old man kicked the bucket is an example of ……?

  1. Irony
  2. Euphemism
  3. Hyperbole
  4. Metaphor

Answer: Euphemism

Question 11:

The people that gather to watch a play are called audience…..?

  1. Audience
  2. Spectators
  3. Students
  4. Congregation

Answer: Audience

Question 12:

The literature book was ……………to me.

  1. handed over
  2. given over
  3. giving
  4. to give

Answer: Handed over

Question 13:

Kwame asked his close friend to……………..him a pen.

  1. borrow
  2. excuse
  3. lend
  4. spare

Answer: Lend

Question 14:

Auntie is the lady to ……………..I gave the list.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. whose

Answer: Whom

Question 15:

I told mum I ………..take my breakfast later.

  1. will
  2. can
  3. would
  4. shall

Answer: Shall

Question 16:

The girl told her mother that she………….from church.

  1. comes
  2. had come
  3. has come
  4. has been coming

The correct answer is : had come

Question 17:

The final match was played ………… three and five o‟clock in the afternoon.

  1. by
  2. toward
  3. from
  4. between

The correct answer is Between

Question 18:

What function does a cast perform at the end of a play?

  1. Intermission
  2. Musical
  3. Curtain Call
  4. Introduction
  5. Announcement

The correct answer is: C

Question 19:

What does this line illustrate “Oh spite! Oh Hell!! I see you are all bent” in Literature

  1. Epitaph
  2. Apostrophe
  3. Epigram
  4. Allusion

The correct answer is: Apostrophe

Question 20:

A poem that describes the simple life of rural people is called _____ 

  1. eulogy 
  2. ode 
  3. lyrics 
  4. pastoral.

Question 21:

_______ In literature is the sequential arrangement of events in creative work. 

  1. Cast 
  2. Summary 
  3. Flaw 
  4. Plot

Question 22:

Stanza is to poetry as…… is prose?

  1. Chapter
  2. Line
  3. Movement
  4. Verse
  5. Scene

Question 23:

The term used in literature to designate the major types in which literature pieces are grouped is called?

  1. Class
  2. Code
  3. Feature
  4. Genre
  5. Style

The correct answer is Genre

Question 23:

Choose the option that has the same consonant sound as the one represented by the boldeletter…Vic

  1. cat 
  2. dress 
  3. show 
  4. chalk.

The correct answer is dress

Question 24:

A dramatic composition in which music is used with little or no spoken language is called…..

  1. Burlesque
  2. Farce
  3. Melodrama
  4. Mime 

Question 25:

Characterization in a literary work means the….

  1. Introductory remarks at the beginning of a play
  2. Peculiar characteristics of the narrator
  3. Resolution of conflicts among the character

Question 26:

A novelette focuses on sensational issues like……?

  1. Dance and song
  2. gain and loss
  3. love and hate
  4. marriage and divorce
  5. peace and war

Question 27:

The emotional quality of a literary place is known as……?

  1. effect
  2. mood
  3. subject matter
  4. theme

Related – Recommended Literature Textbooks For Bece

Conclusion

 

The scheme of the BECE literature examination can easily be classified into the day category, poetry, objectives, prose and many others. However, the aforementioned BECE literature questions and answers should be carefully analyzed along with the respective answers.

Leave a Comment