BECE Mathematics Questions And Answers 2023 ( Jss3 – JHS Maths Past Questions ) 

Without a doubt’ the preparation for bece examinations literally becomes easier with the help of bece mathematics questions and answers. Perhaps you are preparing for an upcoming basic education certificate examination and you have mathematics among the list of subjects to be offered. You definitely have a candid reason to search for some questions and answers in a bid to aid the preparation for your upcoming examination. 

An in-depth information on whether or not it’s an acceptable procedure to practice previous bece questions, why it is very important to prepare for your exam with these questions and a long list of BECE mathematics questions and answers which I think would be of great benefit to you. 

Why You Should Study BECE Mathematics Questions And Answers?

 

Most students ignore the importance of practicing past questions and utilizing them as an advantage whereas those who refuse to take advantage of these sample questions eventually get upset or have a feeling of regret afterwards. 

BECE Mathematics Questions And Answers

Here are some of the reasons why I think studying mathematics questions is important during preparations for your BECE examination.

  • It provides you with a lot of the basics necessities whenever it comes to solving maths questions. Mathematics requires a lot of practice in order to be perfect which leads to the reason why practicing previous questions is really vital.
  • In depth experience on how some of the questions are being set by the examiners.
  • It improves your strategies in terms of time management. Solving mathematics questions tends to take a lot of time, you can obviously manage your time by practicing past questions via the implementation of shortcuts.
  • Familiarity with the question and being able to easily read the minds of the examiners.

BECE Mathematics Questions And Answers

 

I recommend you get a neat sheet of paper by your side in order to write down the solutions or probably the questions. Note that every answer to each question in this part of the contents is provided immediately below the question respectively.

Question 1:

Find the least Common Multiple (LCM) of the numbers 5, 10 and 12 

A.2 × 3² × 5

  1. 2 × 3 × 5
  2. 2² × 3 × 5
  3. 2² × 3² × 5²

Answer: B. 2 × 3 × 5

Question 2:

A girl made a purchase of 3 pairs of socks at GHc 17.50 per pair and paid with two GHc 50.00 notes. How much change was she given?

  1. GHc 47.50
  2. GHc 37.50
  3. GHc 27.50
  4. GHc 48.50

Answer: GHc 47.50

Question 3:

Choose from the options the set of numbers that is a finite set?

  1. {1, 2, 3, 4}
  2. {3, 6, 9, 12}
  3. { 2, 3, 5, 7}
  4. {2, 4, 6, 8}

Answer: {3, 6, 9, 12}

Question 4:

Given that M = {a, b, c}, find the number of subsets of M

  1. 3
  2. 4
  3. 6
  4. 8

Answer: 8

Question 5:

If P = {2, 3, 4, 6, 8} and Q = {1, 2, 3, 4}, find P∩Q

  1. {2, 3, 4}
  2. {7, 9, 10}
  3. {2, 3, 4, 6, 8}
  4. {1, 2, 3, 4, 6, 8}

Answer: {2, 3, 4}

Question 6:

The point P (– 3, 7) is reflected in the x-axis. Find its image.

  1. (–3, –7)
  2. (–3, 7)
  3. (–7, 3)
  4. (3, –7)

Answer:  (–3, –7)

Question 7:

The instrument used to measure the angle between two lines that meet at a point is known as a  

  1. pair of compasses
  2. protractor
  3. pair of dividers

D.set-square

Answer: protractor

Question 8:

The perimeter of an isosceles triangle is 45 cm. Find the length of the third side, if each of the equal  sides is 14 cm long.

  1. 11 cm
  2. 14 Cm
  3. 17 cm
  4. 31 cm

Answer: 14 cm

Question 9:

Simplify: (46 × 102) + (102 × 54)

  1. 1,020
  2. 10,200
  3. 102,000
  4. 1,020,000

Answer:  10,200

Question 10:

An angle which is greater than 180° but less than 360° is

  1. a reflex angle
  2. an acute angle
  3. a right angle 

D.an obtuse angle

Answer: a reflex angle

Question 11:

Fifteen boys took 12 hours to weed a plot of land. If nine boys work at the same rate, how long will it  take them to weed the plot of land?

  1. 10 hours
  2. 715hours
  3. 20 hours
  4. 6 hours

Answer:  20 hours

Question 12

Correct 5178.3426 to two decimal places

  1. 5178.00
  2. 5178.30
  3. 5178.34
  4. 5178.35

Answer: 5178.34

  1. Find the simple interest on GHc 120,000.00 for 5 months at 12% per annum. 
  2. GHc 6,000.00
  3. GHc 7,200.00
  4. GHc 50,000.00
  5. GHc 72,000.00

Answer: GHc 6,000.00

Question 13:

A vehicle costs GHc 12,500.00. A discount of 9% is given for cash payment. Find the cost of the vehicle when  payment is made by cash.

A.GHc 11,250.00 

  1. GHc 10,250.00

C.GHc 13,625.00 

  1. GHc 11,375.00

Answer: GHc 11,375.00

Question 14:

How many lines of symmetry have a rectangle?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: 2

Question 15:

A printing machine prints 600 books in 3 hours. How many books will the machine print in 5 hours?

  1. 360 books
  2. 1000 books
  3. 1800 books
  4. 3000 books

Answer: 1000 books

Question 16:

Convert 42 to a base two numeral.

  1. 1001010 two
  2. 1010010 two
  3. 1010100 two
  4. 101010 two

 

Answer: 1010100

 

Question 17:

The bearing of Atoru from Busase is 275°. What is the bearing of Buses from Story?

  1. 180°
  2. 175°
  3. 095°
  4. 075°

 

Answer: 175°

 

Question 18:

How many diagonals are in a rectangle?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

 

Answer: 2

 

Question 19:

Simplify  – 4 (3 – 5) + 10 – 3 (7 + 4) + 30

  1. – 1
  2. 15
  3. 56
  4. 65

 

Answer: 15

 

Question 20:

In a class of 24 pupils, 10 study French only and 8 study English only. If each pupil studies at least one of the two subjects, how many study English?

  1. 14
  2. 12
  3. 16
  4. 18

 

Answer: 14

 

Question 21:

Convert 84 to a base five numeral.

  1. 4130 five
  2. 3014 five
  3. 314 five
  4. 114 five

Answer: 314 five

 

Question 22:

An iron rod 15 m long is divided into 12 equal parts. How long is each part?

  1. 0.80 m
  2. 1.25 M
  3. 1.50 m
  4. 3.00 m

 

Answer: 1.25 m

 

Question 22:

Find the Lowest Common Multiple (LCM) of 2²× 3 × 5² and 2³ × 3² × 5

  1.       2² × 3 × 5
  2.       2² × 3³ × 5²
  3.       2³ × 3 × 5
  4.       2³ × 3² × 5²

 

Answer: 2³ × 3² × 5²

What Are The Topics To Focus On While Preparing For BECE Mathematics Examination?

In a bid to avoid reading every topic for your upcoming examination, it would be a great idea if you could actually know the specific areas and topic to focus on after you must have gone through the bece mathematics questions and answers which was highlighted above.

  • Finding the diameter and radius of a circle/circumference
  • Solving problems on fraction, percentage profit and loss
  • Conversions and probability
  • Word problem and significant figures
  • Least common multiple and highest common factor
  • Mean, mode and median
  • Area of different shapes, simple interest
BECE Mathematics Questions And Answers PDF

 

If you want to download the pdf of these bece mathematics past questions and answers, kindly tap on the download button below: 

BECE mathematics question and answer

You can also watch a tutorial video showing thousands of BECE Mathematics Questions and Answers.

Conclusion

Studying sample or past questions is basically one of the most underrated strategies to pass an examination, this is the reason why I decided to compile some likely BECE mathematics questions and answers which will definitely help you scale through during your examination. Good luck.

Leave a Comment