BECE Social Studies Questions And Answers 2023 ( Social Studies BECE Past Questions PDF)

One of the best learning practices to portray is studying past questions ahead of any examination alongside knowing the correct answers to every single one respectively.

Initially, if you intend to get a large compilation of BECE social studies questions and answers which you need to prepare ahead, you can be assured that you’ve landed on the right place to get all the necessary information you need.

Students do offer lots of subjects simultaneously without excluding the fact that they’re also required to prepare ahead for all. 

Social studies is typically among the list of subjects you will be required to offer and this is simply the main reason why you obviously need a sample of pre-written questions to pay attention to before proceeding to battle with your social studies examination.

How Do You Answer The Bece Social Studies Questions?

 

Perhaps this is your first time sitting for an exam like this, you need to be aware that there are no unnecessary technicalities associated with answering bece social studies questions.

All that is required of you is to pay attention to the questions on your paper and read carefully before you decide to choose the correct answers. In addition to this, detailed information on what you are expected to do will be printed on the front page of your question paper.

This basically means that you need not to be concerned about any other procedures other than your full concentration and focus. 

What Are The BECE Social Studies Questions And Answers?

 

Below are the numerous bece questions on social studies alongside the answers to each question;

Question 1:

The main reason for the abolishing of the slave trade was the

  1. difficulties in the trade
  2. inhuman nature of the trade.
  3. lack of finance.
  4. lack of market for slaves

Answer: Inhuman nature of the trade.

 

Question 2:

Which of the following is the most effective measure for reducing the rapid population growth in Ghana?

  1. adolescent counseling
  2. women empowerment
  3. gender equality
  4. girl-child education

 

Answer: Girl-child education.

 

Question 3:

What is the main benefit of tourism to Ghana?

  1. encourages inter-tribal marriages
  2. enriches our culture
  3. is a major foreign exchange earner
  4. promotes political stability

 

Answer: Is a major foreign exchange earner.

 

Question 4:

Which of the following is/are not among the benefits of positive group behavior except one?

  1. Destruction
  2. Disobedience
  3. Threat
  4. Unity and process

 

Answer: Disobedience

 

Question 5:

Which of the following cultural practices undermines girl-child education in Ghana?

  1.       Widowhood rites
  2.       Dipo
  3.       Female Genital Mutilation
  4.       Trokosi

 

Answer: Trokosi

 

Question 6:

The township of Asuabena has an aged population of 1,000 and a youthful population of 4,000. Which of the following amenities should be given the highest priority?

 

  1.       Post Office
  2.       Recreational facilities
  3.       Radio station
  4.       Markets

 

Answer: Recreational facilities

 

Question 7:

Which of the following festivals has helped to conserve wildlife?

  1. Damba
  2. Hogbetsotso
  3. Homowo
  4. Aboakyer

 

Answer: Aboakyer

 

Question 8:

 

If Afua Asantewaa is a judge, then she contributes to

  1. Law making
  2. Interpretation of the constitution
  3. Land administration
  4. Policy formulation

 

Answer: Interpretation of the constitution

Also Read – BECE Mathematics Questions And Answers

Question 9:

The migration routes of the Guan are traced to an area around the

  1. Pra basin
  2. Offin basin
  3. Volta basin
  4. Ankobra basin

 

Answer: Volta basin

 

Question 10:

Which of the following factors least affects vegetation in Ghana?

  1.       Relief
  2.       Soil
  3.       Climate
  4.       Human activities

 

Answer: Relief

 

Question 11:

Which of the following festivals has helped to conserve wildlife?

  1.       Damba
  2.       Hogbetsotso
  3.       Homowo
  4.       Aboakyer

 

Answer: Aboakyer

 

Question 12:

One this is a major way of spreading HIV and AIDS?

  1. eating in public places
  2. indiscriminate sexual relations
  3. mosquito bites

 

Answer: Indiscriminate sexual relations

 

Question 13:

The Ga-Adangbe migrated from____according to oral tradition.

  1. Eastern Nigeria 
  2. Western Nigeria 
  3. Western Sudan 
  4. Central Sudan

 

Answer: Eastern Nigeria 

 

Question 14:

Which of the following causes the revolution of the earth around the sun?

  1. day and night
  2. high tides
  3. four seasons
  4. earthquakes
  5. line squalls

 

Answer: Four seasons

 

Question 15:

What capital was built by Osei Tutu I for the Ashanti kingdom?

  1. Kumawu
  2. Ejisu
  3. Kumasi
  4. Mampong
  5. Bekwai

 

Answer: Kumasi

 

Question 16:

Which of the following towns enjoys a cool climate throughout the year?

  1. Accra
  2. Aburi
  3. Nkawkaw
  4. Tema
  5. Koforidua

 

Answer: Aburi

 

Question 17:

The Sagbadre war was fought between the Anlo and the

  1. Dutch
  2. British
  3. Germans
  4. Portuguese
  5. Danes

 

Answer: Danes

 

Question 18:

The British used the indirect rule system to govern the people of the Gold Coast through the

  1. police
  2. army
  3. registrars
  4. chiefs
  5. judiciary

 

Answer: Chiefs

 

Question 19:

Thick dark clouds, thunder and lightning are associated with

  1. convectional rainfall
  2. relief rainfall
  3. evaporation
  4. transpiration
  5. condensation

 

Answer: Convectional rainfall

 

Question 20:

Which of the following is produced on a large scale in the Middle East?

  1. Bauxite
  2. Coal
  3. Petroleum
  4. Gold

 

Answer: Petroleum

 

Question 21:

The three main ways of expressing scales are linear, representative fraction and

  1. kilometers 
  2. longitude 
  3. latitude
  4. statement
  5. distance

 

Answer: Distance

 

Question 22:

Sheep are reared for

  1. wool and hide
  2. hide and mutton C. mutton and wool D. wool and beef
  3. beef and hide

 

Answer: Mutton and wool

 

Question 23:

The insect responsible for spreading river blindness is the

  1. tsetse fly
  2. simulium fly
  3. mosquito
  4. housefly

 

Answer: Tsetsefly

 

Question 24:

Countries in North Africa are noted for the production of

  1. iron ore
  2. gold
  3. crude oil
  4. diamond

 

Answer: Crude oil

 

Question 25:

The Economic Community of West African States (ECOWAS) was formed in

  1. 1974
  2. 1975
  3. 1976
  4. 1977
  5. 1978

 

Answer: 1975

 

Question 26:

Children under the age of five years should be immunized against all the following diseases except

  1. Polio
  2. Tetanus
  3. Cholera
  4. Diphtheria
  5. Whooping cough

 

Answer: Cholera

 

Question 27:

Environmental degradation in Tarkwa and Prestea is mainly due to

  1. sand winning
  2. illegal mining
  3. timber lumbering
  4. palm wine tapping

 

Answer: Illegal mining

 

Question 28:

The location of an object measured in degrees is known as

  1. cardinal point
  2. bearing
  3. landmark
  4. survey beacon

 

Answer: Bearing

 

Question 29:

The poll to determine whether British Togoland should join Ghana or not is known as

  1. referendum
  2. general election
  3. plebiscite
  4. electoral college

 

Answer: Plebiscite

 

Question 30:

The year 2000 is in the

  1. 13th century 
  2. 15th century 
  3. 20th century
  4. 21st century
  5. 17th century

 

Answer: 21st century

BECE Social Studies Exam Focus Topics

Social studies is mainly classified into various topics and among these topics are where question would likely be set. 

You will be required to cover a lot of topics alongside practicing the bece social studies questions and answers that has been listed in the other segments of the content above.

Here are some basic topic to add to your to-read list.

  • Environmental degradation
  • The importance of social studies literacy
  • Development and sustainable 
  • The significant features of earth
  • Plant and animals
  • Climate change and weather
  • Population 
  • Culture and change
BECE Social Studies Questions And Answers PDF

If you want to download Social Studies past Questions And Answers PDF, kindly tap on the download button below. It is absolutely for free.

Social Studies questions and answers PDF

That’s all, you can also watch a tutorial video showing likely bece social studies questions and answers.

 

Conclusion

 

Following the aforementioned list of likely bece social studies questions and answers, I recommend you pay attention to the technique used in setting the questions so as to assist you for the upcoming examination.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *